20 روش تضمینی برای بازاریابی رستوران

20 روش تضمینی برای بازاریابی رستوران

انگلیسی زبان‌ها ضرب المثلی دارد با این مضمون که تا کاری را انجام ندهی، به هدف نمی‌رسی (Fake it till you make it). در برخی کارهای باید وارد شد، آزمایش کرد و هزینه خطاها را هم پرداخت. هیچ عرصه‌ای در دنیای تجارت به اندازه بازاریابی آکنده از اشتباهات نیست. اشتباهاتی که گاه به هزینه بالایی تمام می‌شود. بازاریابی رستوران عرصه‌ای است که امکانات زیادی به صاحبان کسب و کار می‌دهد اما از طرف دیگری احتمال خطا و اشتباه نیز بالا می‌رود.

[aparat id=’BriZP’ width=’600′ height=’450′ style=’margin: 15px; padding: 7px’]

در این مقاله با نگاه به همه روش‌ها و استراتژی‌های بازاریابی دیجیتال 20 پیشنهاد ویژه به شما خواهیم داد که در صورت اجرای درست، نتایج شگفت انگیزی برای رستوران شما به بار خواهد آورد. البته این به شرطی است که رستوران شما اصول اولیه رستوران داری و راه‌اندازی رستوران را رعایت کرده باشد. شروع کسب و کار رستوران پر از دست اندازهای کمرشکن است. در این مسیر شما به کمک مشاورانی آگاه نیاز دارید. برای اطلاع از روش درست افتتاح رستوران کافی است با مشاوران آپادانا تجهیز از طریق لینک زیر ارتباط برقرار کنید:

گفتنی است این راهکارها با توجه به شرایط ایران تدوین شده. متاسفانه به دلیل تحریم‌ بسیاری از سرویس‌ها از جمله سیستم رزرو میز از طرق گوگل و یا تبلیغات مستقیم در اینستاگرام مسدود هستند. اما نمونه‌هایی ایرانی آنها اندکی توانسته این نقیصه را برطرف کند.

بهترین استراتژی‌های بازاریابی دیجیتال رستوران و کافه

  1. استفاده از امکانات گوگل تجاری (Google Business)
  2. تمرکز بر سئوی محلی سایت و شبکه‌های اجتماعی
  3. سرویس باکیفیت به مشتریان و عکس‌برداری مناسب اینستاگرام
  4. تدوین چهارچوب بازاریابی رستوران
  5. بازاریابی ایمیلی
  6. تمرکز بر مشتریان وفادار
  7. جمع آوری داده‌ها و اطلاعات مشتریان

 حال بیایید یک به یک این 20 روش‌ها را بررسی کنیم:

1- امکانات گوگل تجاری برای بازاریابی رستوران

فرض کنید وسط ظهر به شهری وارد می‌شوید و خیابان‌ها را به دنبال رستوران مناسبی بالا و پایین می‌کنید. البته برخی از کباب‌سراها و فست فودها را خواهید دید اما از کیفیت غذای آنها اطلاعی ندارید. بهترین و دم‌دست‌ترین روش، استفاده از موتور جستجوگر گوگل است. به همین دلیل لازم است همه رستوران‌ها به سرویس گوگل تجاری دسترسی داشته باشند تا مشتریان به راحتی آنها را در نقشه پیدا کنند.

گوگل تجاری امکاناتی مانند رزرو رستوران را هم ارائه می‌دهد که متاسفانه برای ایران باز نیست. اما مشتریان قبلی می‌توانند نظرات خود در گوگل بنویسند و به رستوران شما امتیاز دهند. ابزار بسیار کارآمدی برای تبلیغ و جذب مشتریان بالقوه. بهتر است در قسمت تصاویر، عکس‌های جذابی بگذارید و چندی یکبار آنها را به روز کنید. تعداد ستاره‌ها و امتیازهای مشتریان نیز برای جذب بیشتر مشتریان اهمیت دارد.

سرچ گوگل رستوران رسپینا

2- بازاریابی ایمیلی

اگر فکر می‌کنید عمر بازاریابی ایمیلی به سر رسیده سخت در اشتباهید. استفاده از این روش بستگی کامل به نحوه نگارش ایمیل و تولید محتوای حرفه‌ای آن دارد. هم اکنون پلتفرم‌های زیادی برای بازاریابی ایمیلی توسعه پیدا کرده است که برخی ریگان هستند و برخی دیگر را با هزینه بسیار کمی می‌توان به خدمت گرفت.

ابزارهای قدرتمندی مانند Mailchimp که به راحتی می‌توانید در آن کمپین‌ها را تعریف کرده و نرخ کلیک، نرخ لغو اشتراک و دیگر خدمات را دریافت کنید. مزیت این پلتفرم برای کسب و کارهای کوچک بسیار بیشتر است. چراکه برای ایمیل ماهانه تا 2 هزار کاربر نیازی به پرداخت هزینه‌ای نیست. این سیستم با پلتفرم‌های مختلفی هم ادغام می‌شود و می‌توانید کمپین جامعی را طراحی کنید.

ابزار دیگر ActiveCampaign است که یکی از بهترین پلتفرم‌های بازاریابی ایمیلی محسوب می‌شود. صدها نمونه پیش‌ساخته دارد و راهنماهای مختلف آن، کار شما را بسیار راحت خواهد کرد. استفاده از این ابزار هم در ابتدا و به مدت محدودی رایگان است.

ساده‌ترین ابزار ایمیل مارکتینک MailerLite است و رابط کاربرپسند، ساده و حتی بامزه‌ای دارد. برای ارسال ایمیل به 1000 کاربر نیازی به پرداخت هزینه نیست اما مشکل آن محدودیت‌های ادغام با دیگر پلتفرم‌ها است. مثلاً اگر بخواهید این سیستم را با CRM شرکت خودتان ادغام کنید احتمالاً دچار مشکل خواهید شد.

3- یادآوری روز تولد با ایمیل و پیامک

برای موفقیت بازاریابی رستوران و کافه باید بتواند با مشتریان قبلی و بالقوه رابطه‌ای فرا کاری ایجاد کند. مخاطبان شما نباید احساس کنند که شما آنها را تنها به شکل پول می‌بینید. در اطلاعاتی که از مشتریان دریافت می‌کنید سعی کنید روز تولد هم درج شده باشد. از هم اکنون به فکر پایگاه داده‌ها باشید و سعی کنید تمام ارتباطات و اطلاعات خود را در آن پایگاه بگذارید.

4- ابزار چت با مشتریان

هیچ چیز به اندازه امکان ارتباط مستقیم، خیال مشتریان شما را آسوده نخواهد کرد. تا کنون به سایت‌هایی وارد شده‌اید که علامت چت فوراً در گوشه صفحه ظاهر می‌شود؟ امروز بیشتر مردم موبایل استفاده می‌کنند و چت آنلاین ساده‌ترین راه برای ایجاد ارتباط موثر است. خب چرا از این امکان برای کسب و کارها استفاده نکنیم؟

از رزرو صندلی‌ها تا دریافت آدرس مشتریان برای ارسال کادو و کارت پستال و ارسال دیگر هدایا می‌توان از این سیستم استفاده کرد. مشتریان با استفاده از این سیستم چت می‌توانند با شما ارتباط بگیرد و در مورد غذاها و امکانات رستوران سئوال بپرسند.

5- سیستم رزرو آنلاین

اگر هر روز جلوی رستوران صف می‌شود، سیستم رزرواسیون می‌تواند برای شما و مشتریان نجات بخش باشد. سایت‌هایی مانند میز باز که کار رزرواسیون رستوران‌ها و کافی‌ شاپ‌ها را در تهران انجام می‌دهند. متاسفانه سیستم رزرواسیون گوگل در ایران در دسترس نیست اما با ایجاد چنین سامانه‌ای در سایت خودتان می‌توانید یک قدم از رقبایتان جلو بیفتید. مخصوصاً اگر از  فضای رستوران برای برگزاری جشن‌ها و تولدها استفاده می‌کنید، این سیستم می‌تواند کمک یار شما باشد.

6- اینستاگرام مشتری پسند

تبلیغات اینستاگرامی برای رستوران و کافی

 اینستاگرام عرصه تقریباً جدیدی در بازاریابی رستوران ‌ها است. دیگر کسب و کارها هم از این امکان استفاده کرده‌اند اما کافه‌ها و رستوران‌ها مشخصاً از این ابزار بیشترین بهره را برده‌اند. اما بازاریابی اینستاگرامی اصولی دارد که باید در پست گذاشتن‌ها و استوری‌ها رعایت شود.

برای اینکه اینستاگرام شما جذاب باشد و بتواند مشتریان زیادی را جذب کند باید نکاتی را در مورد تولید محتوای اینستاگرامی رعایت کنید. در اینجا ما هشت روش برای تولید غذا و نوشیدنی‌های اینستاگرام پسند به شما معرفی می‌کنیم که می‌توانند به کمک شما بیاید:

  • از غذاها و نوشیدنی عکس و فیلم بگیرید که رنگبندی جذابی دارند.
  • روی تولید ویدئوهای جذاب تمرکز کنید.
  • میز غذای جذابی بچینید و عکسبرداری حرفه‌ای کنید.
  • از ظروف و قاشق و چنگالی با رنگ‌های روشن و براق استفاده کنید.
  • نورپردازی رستوران و کافه‌تان را اصلاح کنید.
  • بشقاب‌ها در عکس و فیلم به اندازه روز اول باید تمیز باشند.
  • در عکسبرداری‌ها تنها به ظرف غذا توجه نکنید بلکه میز و محیط اطراف نیز باید جذاب باشد.
  • از دیگر المان‌های دکوراتیو برای تزئین فضای سالن ناهارخوری استفاده کنید.

7- تخفیف‌های ویژه

کوپن‌ها و تخفیفات در روزهای خاص همیشه می‌تواند مشتریان جدیدی را به سمت رستوران شما بکشاند. در ازای خرید بالاتری از مبلغ تعیین شده، برخی غذاها را رایگان به مشتریان بدهید. برای کسانی که برای بار دوم به رستوران یا کافه می‌آیند تخفیف 10 درصد و بیشتر قائل شوید. تخفیف در ازای بازگشت مشتری همیشه مشتریان بیشتری را برای شما به همراه خواهد آورد.

8- تمرکز بر مشتریان وفادار

مشتریان وفادار باید بخش اصلی بازاریابی رستوران و کافه شما باشد. معمولاً مشتریان کافه‌ها و رستوران‌ها در فاصله 15 دقیقه‌ای از شما کار و یا زندگی می‌کنند. بنابراین احتمال بازگشت آنها به رستوران بسیار بیشتر از کسانی است که برای اولین بار از خدمات رستوران شما استفاده می‌کنند.

وفاداری مشتریان در صورتی جذب می‌شود که تجربه خوبی در رستوران شما داشته باشند و طراحی داخلی، احترام پرسنل و مخصوصاً کیفیت غذا رضایت داشته باشند.

البته شما می‌توانید با برنامه‌های ویژه، مشتریان وفادار بیشتری را جذب کنید. امکاناتی مانند اپلیکیشن یا ایجاد باشگاه مشتریان کمک زیادی خواهد کرد. مضاف بر این همیشه می‌توان رستوران را از آنچه هست یک گام بهتر کرد. مثلاً ایجاد دسرهای تازه و بهبود تجربه غذاخوری در رستوران.

9- تبلیغات آنلاین

انواعی از کمپین‌های تبلیغاتی در دنیای بازاریابی دیجیتال توسعه یافته است.

تبلیغات کلیکی: به این صورت که مخاطبان به ازای کلیک بر روی بنر، گیف یا عکس وارد سایت یا اینستاگرام شما می‌شوند و در صورت جذابیت صفحه عضو آن می‌شوند. انواع مختلفی از این نوع تبلیغات توسعه یافته است که عبارتند از:

  • هدفمند
  • ریتارگتینگ
  • عادی
  • رفتارمحور
  • کلیدواژه‌ای
  • موضوعی

تبلیغات همسان: در این نوع تبلیغات با ساختار ظاهری سایت مبدأ یکپارچه است و به همین دلیل یکسان نامیده می‌شود. به دلیل یکپارچگی، کاربران بیشتری جذب آن می‌شوند. این تبلیغات می‌تواند مبتنی بر رفتار کاربران باشد، مثلاً کاربرانی که بر روی مقالات رستوران‌ها و کافه‌ها کلیک کردند را هدف قرار دهد و یا می‌تواند مبتنی بر کلیدواژه یا موضوع باشد.

 تبلیغات ریتارگتینگ: در این روش تبلیغ تنها به مخاطبانی نمایش داده می‌شود که یکبار از صفحه شما دیدن کرده باشند.

اینفوگراف زیر به شکل بهتری انواع تبلیغات حوزه دیجیتال مارکتینگ را نشان می‌دهد:

انواع تبلیغات دیجیتالی

10- بهبود سئوی سایت

  اگر در فضای دیجیتال دیده نشوید، گویی اصلاً حضور ندارید. این خلاصه همه حرفی است که می‌خواهیم در مورد سئو بگوییم. سایت و شبکه‌های اجتماعی شما باید در گوگل و دیگر موتورهای جستجوگر دیده شود. به تمام ترفندها و راهکارهای دیده شدن با سرچ اینترنتی، بهینه سازی موتورهای جستجوگر یا SEO می‌گویند. رستوران شما باید سایت داشته باشد. شبکه‌های اجتماعی تنها نقش خانه‌های اجاره‌ای را دارند که ترافیک آنها باید به خانه اصلی که سایت باشد هدایت شود. این سایت است که خانه دائمی شما است و درآمد شما را تضمین خواهد کرد.

در مورد سئو سه راهکار دارید:

  • وقت و هزینه گذاشته آن را در طول یکسال یا بیشتر با آزمون و خطا بیاموزید.
  • متخصصی را استخدام کرده که این راهکارها را روی سایت شما پیاده کند.
  • کار سئوی سایت را به شرکت‌های معتبر و باسابقه بدهید.

11- منوی آنلاین معرکه

منوی حرفه‌ای در سایت که غذاها و نوشیدنی‌های شما را نشان دهد و نحوه آماده سازی و مواد اولیه آن مشخص باشد یکی از بهترین استراتژی‌های بازاریابی رستوران است. منویی تعاملی که به خوبی طراحی شده باشد و به راحتی خوانده شود. در این مقاله می‌توانید به پیشنهاداتی را در مورد طراحی منوی رستوران بخوانید که در مورد منوی آنلاین نیز مصداق پیدا می‌کند.

12- برندسازی

خود را همچون یک برند نگاه کنید. این تغییر رویکرد در مواجهه با مشتریان تأثیر زیادی می‌گذارد و مشتریان وفادار بیشتری را به سمت رستوران شما می‌کشاند. در برندسازی شما حتماً باید طرح تجاری داشته باشد و در این طرح به دلایلی که مشتریان به رستوران یا کافه شما می‌آیند اشاره کنید. برند شما تنها شعاری تبلیغاتی نیست بلکه راهکاری است که با آن تصویر رستوران شما زنده می‌ماند. با برندسازی ارزش‌ها، رسالت، فرهنگ و جهان‌بینی‌تان را به مشتریان ارائه می‌دهید و اینگونه می‌توانند ارتباط محکمی با گروه هدف خود برقرار کنند.

13- جمع‌آوری اطلاعات مشتریان

اطلاعات مشتریان به شما برای تدوین استراتژی بازاریابی رستوران کمک زیادی خواهد کرد؟ چند درصد مشتریان شما خانواده‌ها هستند؟ مشتریان شما به چه نوع موسیقی علاقه دارند؟ آیا موسیقی زنده در هنگام صرف شام برای آنها جذاب است؟ مشتریان وفادار شما از چه قشری هستند و چه علاقمندی‌هایی دارند؟ با این اطلاعات می‌توان کمپین‌هایی متناسب با علاقمندی مشتریان شما ایجاد کرد که به صورت هدفمند مشتریان بیشتری را همراه داشته باشد.

14- بازاریابی پیامکی

می‌دانم که شما هم مثل من از دست پیامک‌های تبلیغاتی کلافه‌ هستید. اما این کار را به شکل معقول و حرفه‌ای‌تری می‌توان انجام داد. مضاف بر این اگر این روش آورده‌ای برای تبلیغ کنندگان نداشت در این حجم انجام نمی‌گرفت.

15- نشان دادن مواد اولیه تازه

حتماً این قسم تبلیغ رستوران‌ها را دیده‌اید که می‌گویند مواد اولیه در این رستوران همگی به صورت ارگانیک و از مزارع تحت نظارت رستوران تهیه شده است. حتی برخی رستوران‌های بزرگ و مطرح مزرعه و کشتارگاه خود را هم نشان می‌دهند. این شیوه هم در جلب مشتریان بیشتر تأثیر زیادی خواهد داشت.

16- تمرکز بر غذای بیرون بر

ویروس کرونا موجب شده است که تعداد بیشتر و بیشتری به جای رفتن به رستوران غذا را به صورت آنلاین سفارش می‌دهند. بیشتر رستوران‌ها این امکانات را ایجاد کرده‌اند و اگر پیک و ابزارهای الکترونیک نداشته باشید از پلتفرمی جامعی مانند اسنپ فود می‌توانید استفاده کنید. حتی ادعا شده است در دوران رکود کرونا همین روش سفارش آنلاین غذا بوده است که رستوران‌ها و کافه‌ها را از ورشکستگی نجات داده. به نظر می رسد این شکل سفارش غذا در آینده توسعه بیشتری پیدا کند.

17- مشارکت در شبکه‌های اجتماعی

شبکه های اجتماعی و شهر بزرگ

هم اکنون شبکه‌های اجتماعی ایران بر اساس آمار بیش از 50 میلیون کاربر فعال دارد. یعنی با تمرکز بر شبکه‌های اجتماعی یعنی دسترسی مستقیم و بالقوه به این جمعیت که ورود آن به هر بازاری آن را متحول خواهد کرد. به عنوان صاحب کسب و کار باید در همه شبکه‌های اجتماعی پرمخاطب در ایران حضور داشته باشید. مشخصاً تمرکز باید بر شبکه‌های اجتماعی تصویرمحور و ویدئومحور باشد. آپارات، نماشا، اینستاگرام، پینترست از جمله آنها هستند. همچنین باید متوجه دیگر شبکه‌هایی اجتماعی باشد که قطعاً به زودی ظهور خواهند کرد.

نکته دیگر اینکه بازار رستوران داری و کافه داری از امکان منحصر به فردی بهره می‌برد که بسیاری از بازارها ندارند. از مردم عادی تا متخصصان حرفه‌ای در مورد کیفیت غذا  و قهوه در رستوران و کافه نظر می‌دهند و کامنت می‌گذارند. ارزش این نظرات در برخی سایت‌های مرجع بیشتر است. سایت‌هایی که به شکل تخصصی به بررسی کیفیت غذای رستوران‌های مختلف می‌پردازند.

نخست بکوشید رستوران شما در این سایت بررسی شود و دوم اینکه در مورد کامنت‌ها حساس باشید و به آنها جواب بدهید.

البته چه بهتر اینکه مشتریان خود برای شما تبلیغ کنند. تا حالا تبلیغات دوربین مداربسته RING را دیده‌اید. دوربین‌هایی که به صورت آنلاین به موبایل صاحب خانه وصل می‌شوند و به او اجازه نظارت 24 ساعته به دارایی‌هایش را می‌دهد. تصاویر این دوربین چنان با کیفیت بود و چنان تصاویر جذابی را ضبط می‌کند که الان به ترندی در یوتیوب تبدیل شده است. از دزدانی که صدای صاحب خانه‌ را می‌شوند و پا به فرار می‌گذارند تا حیواناتی مانند گوزن و خرس و گرگ که تصمیم می‌گیرند سری به خانه مردم بزنند. صاحبان این دوربین‌ها خود تصاویر را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک می‌گذاشتند.

این یک مورد موفق از مشارکت مردمی و تبلیغات در یوتیوب بود. چنین کمپین‌های موفقی در مورد دیگر کسب و کارها نیز می‌تواند ایجاد شود.

18- بخش وبلاگ در سایت

بخش مقالات و وبلاگ نه تنها برای سئوی شما ضروری بلکه بخشی از پروسه برندسازی شما نیز از طریق بخش مقالات صورت می‌گیرد.

19- تبلیغات اینفلوئنسری

اینفلوئنسرها چنان پدیده جدیدی است که هنوز کلمه معادلی در فارسی ندارد. با این حال پلتفرم‌های مختلفی برای ارتباط با آنها و دریافت تبلیغات از اینفلوئنسرها ایجاد شده است. رستوران‌ها و کافه‌های یکی از اصلی‌ترین بازارهای تبلیغاتی این گروه هستند. رقم دریافتی برخی از آنها برابری می‌کند با تمام کمپین تبلیغاتی شما. این به معنی بازدهی بالای تبلیغ در صفحه برخی از آنها است.

20- چهارچوب بازاریابی رستوران

شما باید برای پروسه بازاریابی رستوران خود چهارچوب داشته باشد. یعنی بدانید در ارتباط با مشتریان از کجا شروع می‌کنید و این ارتباط به چه چیزی ختم خواهد شد و چگونه. این یعنی نگاه استراتژیک و دقیق به همه امکانات.

طراحی چارچوب بازاریابی مانند قصه گویی می‌ماند. باید بتوانید قدم به قدم در پروسه بازاریابی مشتریان را با خود همراه کنید و داستان و روایت خود را تعریف کنید. مانند همه داستان‌ها این نوع از روایت باید مقدمه، درونمایه، شخصیت پردازی، عناصری مانند زاویه دید، تعلیق، کشمکش، صحنه و سبک و مهمتر از همه موخره یا نتیجه داشته باشد. در طراحی این چهارچوب باید خلاق و هدفمند بود.

خلاصه روش‌های بازاریابی رستوران

  1. امکانات گوگل تجاری برای بازاریابی رستوران
  2. بازاریابی ایمیلی
  3. یادآوری روز تولد با ایمیل و پیامک
  4. ابزار چت با مشتریان
  5. سیستم رزرو آنلاین
  6. اینستاگرام مشتری پسند
  7. تخفیف‌های ویژه
  8. تمرکز بر مشتریان وفادار
  9. تبلیغات آنلاین
  10. بهبود سئوی سایت رستوران
  11. منوی آنلاین معرکه
  12. برندسازی
  13. جمع آوری اطلاعات مشتریان
  14. بازاریابی پیامکی
  15. نشان دادن مواد اولیه تازه در رستوران
  16. تمرکز بر غذای بیرون بر
  17. مشارکت در شبکه‌های اجتماعی
  18. بخش وبلاگ در سایت
  19. تبلیغات اینفلوئنسری
  20. چهارچوب بازاریابی رستوران

برای اطلاع از شرایط آپادانا تجهیز برای راه اندازی و نگارش طرح تجاری رستوران شما فرم زیر را پر کنید:



    ایمیل شما جزو اطلاعات خصوصی شماست، ما آن را منتشر نمی کنیم.
    0 کامنت
    Inline Feedbacks
    View all comments